(16.08.2016, Mgr. Martin Glogar)

Vyšlo ve Sbírce zákonů

Dne 3.8.2016 byla ve Sbírce zákonů publikována pod č. 248/2016 Sb. vyhláška o náležitostech obsahu žádosti o předchozí stanovisko k uzavření smlouvy a ke změně závazku ze smlouvy podle zákona o zadávání veřejných zakázek.

Vyhláška byla Ministerstvem financí vydána v relacích § 186 nového zákona o zadávání veřejných zakázek. Dle tohoto ustanovení je k uzavření smlouvy veřejným zadavatelem podle § 4 odst. 1 písm. d) (územní samosprávný celek nebo jeho příspěvková organizace) nebo e) (jiná právnická osoba, pokud byla založena nebo zřízena za účelem uspokojování potřeb veřejného zájmu, které nemají průmyslovou nebo obchodní povahu, a jiný veřejný zadavatel ji převážně financuje, může v ní uplatňovat rozhodující vliv nebo jmenuje nebo volí více než polovinu členů v jejím statutárním nebo kontrolním orgánu), je-li územní samosprávný celek zřizovatelem nebo zakladatelem této právnické osoby nebo tuto právnickou osobu převážně financuje, ovládá nebo jmenuje nebo volí více než polovinu členů v jejím statutárním nebo kontrolním orgánu, nebo ke změně závazku ze smlouvy nutné, aby si veřejný zadavatel v případě koncesí vyžádal předchozí stanovisko Ministerstva financí. O stanovisko ke změně závazku ze smlouvy se zase žádá, pokud se navrhované změny závazku týkají výše finančních závazků žadatele. Náležitosti obsahu takových žádostí má přitom stanovit vyhláška Ministerstva financí.

A tou je právě publikovaná vyhláška. Ta upřesňuje jak náležitosti obsahu žádosti o předchozí stanovisko k uzavření smlouvy, tak náležitosti obsahu žádosti o předchozí stanovisko ke změně závazku ze smlouvy.

Vyhláška nabývá účinnosti společně se zákonem o zadávání veřejných zakázek, tedy dnem 1.10.2016.